maandag 6 april 2009

53

Theepluksters op de Preanger. Wie kent niet die soepele, zachte smaak van Indonesische thee ? Dankzij de eeuwenoude verbintenis met Indonesie is de smaak in Nederland heel vertrouwd. Zelfs het Nederlandse onderwijs is van thee doordrongen: het theezakjesmodel.
Het theezakje van het universitair onderwijs wordt uit het kopje gehaald en gesopt in het vwo. Dezelfde vakken, dezelfde onderwijsstijl. Maar dan allemaal net iets minder. Het havo is daarop weer een aftreksel van de vwo-thee. Alles hetzelfde, maar weer een beetje minder.
Een havo-leerling is echter helemaal geen vwo-leerling die alles een beetje minder kan. Een havist is goed in totaal andere dingen. Havo-onderwijs moet helemaal anders bereid worden dan een slap aftreksel van de vwo-thee. Meer praktijkgeörienteerd, meer stage. Kortom meer aansluitend op het hbo.
Gelukkig hebben we een aantal jaren geleden de mavothee weggespoeld voor de smaak van een prachtig vmbo-t. Al zijn er nog steeds scholen en ouders die zweren bij het oude etiketje op een smakelooos pakje thee.